Skip to content

Videoteket

Min presentationsfilm:

Bli en ovärderlig medlem av Team Tiara:


Varför ska du rösta på Fi?

Skol och utbildningsfrågor

Om vad som hände i Almedalen

LINNÉAS VALFRÅGOR

Arbete och Fritid

Individualiserad föräldraförsäkring

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. 28 maj, 2010 8:53 f m

  Men är det verkligen sant som du säger att ”från rött till blått” – ”man har inte gjort någonting”. Ingenting alls? Jag tänker på småsaker som uppbyggnaden av välfärdsstaten, rätten till preventivmedel och fri abort, kvnnofridslagstiftningen, utbyggnaden av barnomsorg, äldreomsorg och socialförsäkringar. Det är kanske småsaker jämfört med vad Fi åstadkommit under den tid partiet varit representerat i riksdagen och EU-parlamentet och särskilt jämfört med vad som skulle kunna göras om du blir invald i riksdagen, men ändå … det är väl mer än ”ingenting”.

  Jag tror också, att man som representant för ett samhällskritiskt parti – som Fi – måste se parlamentarismens begränsningar. Även under de perioder då Fi faktiskt har varit representerade i riksdag och EU-parlament – så har det inte varit helt enkelt för exempelvis dig att påverka politikens inriktning? Maktordningen i samhället förändras ju inte bara genom voteringar i parlament – varför det är väl enkelt att utmåla politiker och politiska partier som de stora ”ingenting-görarna”. Vad jämför du/vi då med? Med hur makten utövas i näringslivet – utan demokratisk påverkan?

  Sedan görs det ju för närvarande en hel del också – med skattesänkningar riktade främst till höginkomsttagare (där en större andel är män), vårdnadsbidrag, utförsäkring av utsatta på arbetsmarknaden (där en större andel är kvinnor) etc. Det är faktiskt att göra någonting även om det inte är särskilt positivt. Och det kanske till och med är att göra något att protestera mot den politiken?

  Missförstå mig på rätt sätt – jag skriver ironiskt här eftersom jag tror att det är farligt när partier, organisationer eller andra grupper utmålar en bild av att allt alla andra gör fel, är till skada eller ingenting – medan man själv sitter inne med lösningarna. Det kan riskera att leda engagemang och intresse fel för unga människor. Det understödjer inte vidare och mer kreativa analyser av samhälle och politik – utan förenklar, i svart (alla andra partier) och vitt (FI). Det kan vara svårt att se när man är djupt engagerad och uppfylld av ett projekt – som exempelvis Fi och en egen personvalskampanj – men jag tror (och hoppas) att det finns engagerade feminister även utanför Fi och att det trots allt finns grader i helvetet vad gäller alla andra förgubbade, patriarkala förtryckar-partier.

  Med detta sagt så tycker jag att du utgör något av det mest intressanta i FIs bidrag till svensk politik. Jag hoppas att partiet är modigt nog att släppa lite på den starka fokusen på enskilda personer och kändisar – främst Gudrun Schyman, som förstås är en unik tillgång, men ändå – till förmån för nya krafter och perspektiv. Så lycka till med tiarakampanjen till riksdagskampanjen; gärna dock utan alltför enkla avskrivningar av allt utanför Fi och förenklingar av den politiska analysen.

  • 5 juni, 2010 12:17 e m

   Hej Fredrik,
   naturligtvis görs det hela tiden saker. Och jag syftar snarast på de senaste 2 mandatperioderna. Men det som görs är otillräckligt och i all frustration så känns detta lilla något som ingenting. Inte för att man inte gjort saker utan för att man inte verkar lägga något långsiktigt tänkande på det. Mycket putsat på ytan eller som du säger försämrar. Att protestera är naturligtvis att göra något, även om jag ibland önskar att protester inte var i form av ett utspel eller två som sedan får vika undan för nästa protest. Alla de försämringar som har skett riskerar att glömmas bort och normaliseras så att när vi väl går till val har vi glömt vad vi var så arga på och detta påverkar då inte hur vi röstar i den utsträckning man skulle vilja.

   Visst är det farligt med förenklingar men när någon trycker upp en kamera i ansiktet på dig och du improviserar klipp, vilket är konceptet bakom de filmer som läggs upp blir man lätt kategorisk för att man snurrar in sig lite mycket annars. Men jag tar absolut till mig av kritiken och ska försöka nyansera budskapet lite mera framöver!

   Tack för komplimangen. Vad gäller fokuset på Gudrun så vill jag klargöra 2 saker. 1. vi försöker ofta skicka fram andra än Gudrun men då tas det oftast inte in eller emot. 2. Med begränsade resurser så gör man oftast det man tror kommer ge mest resultat = skicka fram Gudrun. Men det är ju det som är så vackert med personvalskampanj, nu måste alla vi kandidater stå upp för oss själva, vår politik och vår organisation. Vi kan inte gömma oss bakom Gudrun och hoppas att hon kan ta de svåra frågorna. Detta är fantastiskt och lite läskigt. =)
   Sen återstår bara att hoppas att media, organisationer och alla andra ska få ett ökat intresse för andra Fi-or än Gudrun. Jag ställer upp 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: