Skip to content

Mina valfrågor

Integritet | Föräldraförsäkring | Arbete och fritid | Tillgänglighet | Familjepolitiq

Integritet

Världen lyssnar, men inte på rätt sätt. Istället blir vi övervakade och registrerade. När man däremot försöker framföra sitt budskap till de ansvariga politikerna så verkar ingen lyssna. Integriteten och rättssäkerheten är hotad och det är dags att säga stopp. Vi vill inte leva i ett övervakningssamhälle, vi vill inte lämna över polisiär makt till personer utanför rättsväsendet. Nu får det vara nog. Riv upp FRA-lagen, slopa IPRED och ge oss vår integritet tillbaka.

I väntan på en längre text kolla in text från vår nationella Fi-hemsida om interneträtt.

 Föräldraförsäkring

Vem som stannar hemma under barnets första år spelar roll. Inte bara för familjen det rör utan för hela samhället. Våra föreställningar om föräldraskap cementerar könsroller. Arbetgivares fördomar kring föräldraskap håller kvinnors löner nere. Faktumet att kvinnor är de som stannar hemma mest påverkar kvinnors pensioner.

Det är dags att individualisera föräldraförsäkringen och spränga alla fördomar!

Arbete och fritid

Vi lever under konstant stress. Vissa jobbar ihjäl sig och andra står utanför arbetsmarknaden. Det är dags för en förändring och en omfördelning av arbetsbördan. Om det nu är så att arbetsmarknaden inte kan erbjuda alla 8h jobb så är det läge att gå över till 6h arbetsdag med bibehållen lön. Då skapas det flera jobb och möjligheter.

I väntan på en längre text kolla in text från vår nationella Fi-hemsida om 6h arbetsdag.

 

 
 

 

Tillgänglighet

Att kunna röra sig i samhället är en förutsättning för att kunna delta i demokratin. Så länge vi snålar in på anpassningar så har vi en allvarlig brist i vårt demokratiska samhälle.

Tillgänglighet handlar inte bara om ramper och taktila stråk. För att ge alla möjlighet att leva livet på samma vilkor som resten av befolkningen måste rätten till personlig assistans försvaras. Inte bara för dem som har fysiska funktionsnedsättningar utan även för dem med kognitiva funtionsnedsättningar, motivationssvårigheter mm.

Det räcker inte med att ha ett samhälle som håller alla vid liv, alla ska dessutom ha ett liv att leva utifrån intressen, passioner och sociala sammanhang.

Familjepolitiq

Det är dags för en ny syn på familjen. Normen om mamma, pappa och barn är inte längre härskande i verkligheten, så varför får den dominera i politiken? Vi är många som har bonusföräldrar, bonusbarn och bonussyskon. Vi har halvbröder, extrapappor och vuxna vänner till familjen som ibland betyder mer än ens biologiska familj. Många väljer att bilda familj på nya sätt, 2 mammor och 2 pappor eller kanske bara 2 mammor. Vilka är vi att döma?

Poängen är att alla dessa exempel är familjer och bör inkluderas i familjebegreppet utan att begränsas i sitt varande.

Fler än två personer ska juridiskt kunna vara omsorgspersoner till ett barn, ju fler föräldrar dessdå bättre. Jag har en mamma och två pappor. Min andra pappa har varit otroligt viktig i mitt liv och är oavsett vår genetiska relation en ovärdelig del av min familj men juridiskt har han alltid begränsats till att vara min mammas man och mina halvsyskons pappa, inte min. Juridiken ska i detta fall anpassas till verkligheten.

En annan fördom om familjen som blomstrar är föreställningen om fysisk attraktion och kärlek som grunden till all familjebildning. I äktenskapet så förutsätter vi inte bara respekt och omtanke utom dessutom kärlek och sex. Men människor kan välja att leva tillsammans av många olika anledningar, varför ska vi ge juridisk skydd till just dem som vi förutsätter har sex? Fi vill avskaffa äktenskapsbalken och ersätta den med en samlevnadsbalk. Istället för att gifta sig kommer man då att ingå samlevnad oavsett anledningen till att man lever ihop. Dessutom ska fler än 2 personer kunna ingå samlevnad.

Det är en familjepolitiq för framtiden!

Annonser
One Comment leave one →
 1. Lasse Andersson permalink
  28 juni, 2010 8:42 e m

  Integritet: Bra, slopa 1984-samhällets framväxt.

  Föräldraförsäkring: Kasst, låt människor bestämma själva. Den här typen av beslut riskerar att gå ut över barnen. den krassa verkligheten är sådan att det allt för ofta är så att föräldrarna inte har råd att utnyttja försäkringen och då kommer barnet bara att få halva den viktiga tiden hemma med sina föräldrar. Barnet offras då på feministernas politiskt korrekta altare.

  Arbete och fritid: Horribelt, låt människor ha sina egna värderingar. Om någon vill jobba mer, varför hindra denne med en lag? Innan politikerna och fackföreningarna lade sig i och manipulerade arbetsmarknaden så var det vanligt med folk som just jobbade ihop pengar så att de klarade sig ett tag för att sedan ta ledigt och njuta av livet. Arbetsgivarna var tvugna att höja lönerna för att locka dem att jobba mer, vilket bara gav mer fritid för de som föredrog detta. Med fackens och politikernas inblandning blev detta beteende inte längre möjligt. Speciellt facken odlade den matrialistiska värderingarna med sin avundsjukeretorik och de som för levde mer fritt tvingades allt mer in i sosserutinerna. Alternativt hamnade de utanför samhället och/eller i missbruk då de inte pallade med dessa eviga rutiner. Till detta skall man lägga alla regleringar och då främst av valutan som förstör vår ekonomi i grunden. Givetvis stör skatter, LAS och övriga regleringar tillsamman mer än just valutan, men denna viktiga valfråga om riskbankens (medveten stavning) avskaffande är helt försummad. Allt sammantaget gör att det blir brist på arbetstillfällen då det blir allt svårare för företagen att klara sig. Det framgår inte om ni kräver 6h arbetsdag med bibehållen lön eller inte. Om ni gör det så kräver ni i praktiken en extrem löneförhöjning (kr/h) för alla. Med tanke på att alla priser, inklusive priset på arbetskraft dvs lön, är ett resultat av utbud och efterfrågan så kommer efterfrågan pga en sådan åtgärd att minska kraftigt. Det innebär i klartext att det blir färre arbetstillfällen då politiker/fack inte kan höja efterfrågan för att driva upp lönerna utan bara sänka utbudet av arbetskraft (göra fler arbetslösa) för att nå högre ersättningsnivåer. Om förslaget inte är bibehållen lön så ar det i praktiken ett förbud mot att arbeta så mycket man vill för den vanliga knegaren ni är ute efter med den extra effekten att arbetsgivaren är tvungen att anställa någon denne annars skulle ratat, vilket gör att företagen presterar sämre på sikt och att ytterligere arbetstillfällen kommer att gå förlorade över tid.

  Tillgänglighet:
  Trevlig och önskvärd tanke, men ekonomin finns inte i vårt sönderreglerade samhälle. I ett fritt samhälle skulle ekonomin vara så stark att detta skulle lösas mha marknadskrafterna och frivilliga donatinoer.

  Familjepolitiq:
  Bra, men varför en familjebalk? Frivilliga avtal fungerar bra. Ge gärna tips på standardavtal som folk kan ingå i, men att stanna på halva vägen med en familjebalk som bara är ett utökande av den gamla dyngan låter helt enkelt ogenomtänkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: