Skip to content

Vem vågar tala klarspråk i en valrörelse?

10 september, 2010

Ibland blir man lite matt. Som när alla vallöften handlar om vilka som ska få och vad de ska få och inget om vilka som kommer få kavla upp armarna och jobba hårdare. Men självklart är vissa reformer mer gynsamma för vissa än andra. Men med valslogans som ”gräddfil till alla” och bonusprat så undrar man om någon kommer våga ställa sig upp och säga att medaljen har en baksida. Att alla inte bara får utan någon måste också ge.

Här kommer lite klarspråk från mig.

– För att uppnå jämställdhet i relationer och på arbetsmarknaden måste män börja göra mer obetalt hushållsarbete. Hälften faktiskt. Att använda lite rut för att lösa problemet må göra att det rent praktiskt funkar för kvinnor att göra kariärr men det förändrar inte strukturen vi lever i eller maktbalansen i våra relationer.

– För att skapa ett jämställt föräldraskap måste kvinnor släppa ifrån sig mamma-monopolet på att veta vad som är bäst för barnet. Föräldraförsäkringen måste delas för att barnen ska få tillgång och relation till alla sina föräldrar och för att få ett stopp på diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden.

– Män måste stå tillbaka i löneutvecklingen för att kvinnor ska komma ikapp. Bit i det sura äpplet!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: