Skip to content

Utan Fi ingen utveckling på jämställdhetsfronten

1 september, 2010

Har nu läst igenom båda blockens valmanifest och kan konstatera att framtiden blir dyster om Fi inte får plats i riksdagen.

Båda manifesten saknar ett strukturellt perspektiv på jämställdhet. Faktum är att Alliansens valmanifest ägnar mer tid åt jämställdhetsfrågor ur deras perspektiv än vad de rödgröna gör. Detta är i sig mycket märkligt eftersom vi vet att i praktiken så har de senaste åren med Alliansen inte lett till ett mer jämställt samhälle…

De rödgrönas manifest tar upp frågan om kvinnors löner men de vill lägga mer ansvar på arbetsgivare att inte lönediskriminera vilket möjligen kan minska diskriminerigen på enskilda arbetsplatser men inte löser frågan om att mansdominerande yrken är bättre betalda. Krav på jämställdhetsplaner är också ganska tandlöst eftersom det visat sig att dessa inte gör så mycket nytta utan kompentens och engagemang.  Alliansens jämställdhetstext är just mest text. Man målar upp många viktiga problem ur en liberal synvinkel och uttrycker att detta är fel men man erbjuder nästan inga konkreta åtgärder för att lösa problemet. En riktig besvikelse var att de rödgröna inte tog ställning i föräldraförsäkringsfrågan. En genomsyrande feminism saknades från båda blocken.

Alliansens manifest är 30 sidor längre än de rödgrönas och det gör naturligtvis att Alliansen också har tagit sig utrymme att formulera fler problem men i många fall betyder inte detta att de erbjuder lösningar.

Kontentan av läsningen är att oavsett vem som vinner valet kommer inte det bli någon jämställdhet att tala om de närmsta 4 åren, om vi inte får in Fi alltså!

Massa tidningar skriver om valmanifesten, här om de rödgrönas

Som tur är ger Fi glasklara besked. Här om frågan om individualiserad föräldraförsäkring.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: