Skip to content

Om du backar nu, när ska du stå på dig? Våga rösta rosa!

28 augusti, 2010

Vart man än vänder sig, från höger till vänster så kan du få höra historier om feminister så backat för ”riktiga” och ”viktiga” frågor. Historiskt sett har feminister osynliggjorts eller anklagats för att vilja förstöra eller splittra arbetarklassen och en massa andra dumheter. Vi har inte bara slagits för att få folk att förstå, våra egna partikamrater har inte velat se att de är en del av strukturen. Antagligen för att de vet/visste att om de såg det skulle de tvingas ta ansvar för sitt beteende, tvingas att förändra sitt liv. Och har man ett liv av makt så är det kanske inte så lockande.

Historiskt har feministerna backat, stigit åt sidan. Vi har satts i kvinnoförbund så vi inte stör den ”riktiga” politiken och haft minimalt inflytande. Även när vi kommer till punkten vi kallar nutid där de flesta kallar sig feminister har feminismen nått in i texterna och blivit enskilda sakfrågor som man driver. Men var är det genomsyrande perspektivet? Var är männen som ifrågasätter sin egen makt? Var är kampen mot strukturen? Feminismen vi ser är oftast läpparnas bekännelse och papperskonstruktion. 

Än i denna dag finns det kvinnor i partierna som stångar sina huvuden blodiga mot glasväggar och glastak i sina försök att göra feminismen till mer än en sakfråga.

Fi är födda ur denna frustration, ur denna hopplöshet. Vi valde att gå vår egen väg för att slippa höra att vi inte förstår vad som egentligen är ”viktigt” just nu. För att slippa vänta på allt annat. Vi går vår egen väg för att vi vet att det aldrig kommer vara ”läge” för jämställdhet. Vi vet att det kommer vara jobbigt både på struktur och individnivå att sluta diskriminera, att se mönstren vi själva reproducerar. Att förändra världen kommer aldrig vara en dans på rosor, det är ok!

Vi lägger vår privata tid, vår energi, våra pengar på att hålla Fi fungerande. Inga bidrag, inga anställda. Bara donationer och hårt arbetande feminister. Gissa om vi skulle behöva ett handtag?

Men mer än ett handtag just nu behöver vi din röst, ditt mod. Du måste våga rösta på oss trots att alla återigen säger att något annat är viktigare, riktigare och mer akut. Du måste stå på dig, för du vet att allt som skett tidigare i de etablerade partierna ger en trist prognos inför framtiden. Du röstar på oss för att du vet att framtiden är mer än 4 år framåt, att regeringsskifte inte räcker. Du förstår att även om vi inte kommer in i år så kan de procent vi får ge oss saker som valsedlar och bidrag och skapa möjlighet för oss att komma in valet efter. Du tror på vår vision och vet att det här är vad som behövs!

Du är modig, du törs, du röstar på Fi. Vi ses i vallokalen den 19 september för den historiska händelsen som är ett steg fram för ”riktiga” frågor som rör halva befolkningen. Som inte reducerar oss till plånböcker utan ser oss som människor.

I love your courage!

Uppdatering: fick en kommentar om att det faktiskt rör hela befolkningen vilket är så sant. Jag tog i i underkant.

Annonser
4 kommentarer leave one →
  1. 28 augusti, 2010 7:51 e m

    Du har min röst Linnéa!! I love you!!

Trackbacks

  1. Varför finns Feministiskt initiativ? För att du behöver oss! « Tiarafeministen
  2. Våga tro på den rosa revolutionen « Intersektionell Solidaritet – där det finns makt finns det motstånd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: