Skip to content

Undrar om de etablerade partierna törs utmana Gudrun Scyman i debatt?

10 augusti, 2010

Schyman utmanar partiledarna i debatt om ojämställda löner

2010-08-10 09:50
Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman utmanar samtliga partiledare i riksdagen till debatt om hur lönegapet mellan kvinnor och män ska utjämnas. Lönegapet har legat oförändrat på 83 procent sedan 1981. Trots löften från såväl arbetsmarknadens parter som politiker om minskade löneskillnader har inget hänt.
– Feministiskt initiativ vill inrätta en jämställdhetsfond som nytt verktyg för att omfördela pengar från mansdominerade yrken till de kvinnodominerade. Vad de andra partierna vill göra åt lönediskrimineringen är fortfarande oklart. Genom att utmana dem till debatt hoppas jag att vi alla äntligen ska få ett svar, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ.
För att minska lönegapet vill Feministiskt initiativ inrätta en jämställdhetsfond. Den ska bli ett nytt verktyg för att omfördela pengar mellan arbetsgivare och finansiera höjda löner i kvinnodominerade arbeten och sektorer. Jämställdhetsfonden ska finansieras genom en höjning med en halv procentenhet av arbetsgivaravgiften samtidigt som staten bidrar med samma summa. Kostnaden för statskassan för denna reform uppgår till cirka 4 miljarder kronor per år.
Gudrun Schyman har genom mejl bjudit in partiledarna för riksdagspartierna till debatt till debatt om hur vi ska utjämna lönegapet. Hon är öppen för att debatten kan ske när som helst och var som helst under valrörelsen.
 
Mer information
Feministiskt initiativs pressjour 0706-100 191
Feministiskt initiativs rapport om lönegapet finns att ladda ner här: http://feministisktinitiativ.se/downloads/grasrot/filonerapport2010.pdf

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: