Skip to content

Vågar du vara feminist på valdagen?

5 augusti, 2010
Annonser
15 kommentarer leave one →
 1. Lasse Andersson permalink
  5 augusti, 2010 12:06 e m

  Det du sade tidigare om liberaler inom F! kommer allt mer på skam med denna uttalade antiliberala politik.

  • 5 augusti, 2010 12:13 e m

   Vi har liberaler inom Fi, det drivs liberala frågor inom Fi. Jag ser mig själv som ganska liberal. Du är nog mer liberal än jag men jag är på inga vis vänster. MEN att sammarbeta med kristdemokraterna är alltid helt uteslutet. Hur man kan låta dem genomföra sin konservativa politik samtidigt som man kallar sig liberal är ett lika stort mysterium för mig som vår önskan om maktskifte verkar vara för dig.

   Samma sak med Moderaterna, hur ska vi kunna sammarbeta med ett parti som vägrar se strukturer bara för att de inte ska finnas i deras principer? Jag skulle föredra en mitten regering men alliansen och de rödgröna har ju redan gaddat ihop sig, kvar står jag och får välja mellan pest och kolera!

   • 7 augusti, 2010 8:56 f m

    Jag skulle gärna vilja höra lite om vad som är pest/kolera med vänsterns politik. Du har ju redan förklarat vad som inte är jättebra med högern, (kd) och (m). Om de är lika illa (pest/kolera), så borde det kanske vara rätt svårt att samarbeta med dem också?

   • 7 augusti, 2010 4:49 e m

    En sak som stör mig med vänstern mycket är att man förenklar och generaliserar och ständigt använder samma slitna exempel. Sen tycker jag socialdemokraterna är ganska innehållslösa och hade nästan föredragit att de var socialister för då hade de i alla fall haft en vision som inte var så blaha…

   • Lasse Andersson permalink
    7 augusti, 2010 1:31 e m

    Kan du visa på någon liberal punkt i valmanifestet?

   • 7 augusti, 2010 4:47 e m

    Jag tycker att individualiserad föräldraförsäkring är ett liberalt förslag även om de sk liberalerna kanske inte tycker det!

 2. nya flickrummet permalink
  5 augusti, 2010 1:19 e m

  Ja, det vågar jag 🙂

  Beroende på om ett annat litet parti kommer in, så är det inte säkert blocken håller för den delen. Mona har ju sagt att hon inte vill bilda minoritetsregering. Sedan tycker iallafall jag att de gröna är rätt liberala. Själv är jag nog mer till vänster än vad Fi är, men jag tycker de feministiska frågorna är viktigast, och i vissa frågor kan jag ha liberala åsikter. Men nu slipper jag krångla med socialist, men liberal, men. Feminist är ju äntligen något jag kan skriva under på. 🙂

 3. 5 augusti, 2010 2:27 e m

  Gudrun är så bra så jag svimmar. Alla ni i F! är så bra! Vad stolt jag är som kvinna i Sverige över att jag har ett feministiskt parti att rösta på!

 4. Lasse Andersson permalink
  7 augusti, 2010 6:54 e m

  Hoppsan. Om liberaler har annan åsikt än feministen, så är det feministen som är liberal och liberalen som är oliberal…

  Det är många som vill kalla sig liberala, men tror du verkligen inte att de som är utpräglade liberaler har definitionsrätten i det här fallet? Hur skulle du uppleva det om jag beskrev mina åsikter som feministiska, trots att jag har en helt annan syn på ämnet, problembilden och lösningarna än dig?

  (För övrigt så är jag säker på att en ren liberal politik leder mer effektivt till det mest jämställda samhälle som går att få.)

  • 7 augusti, 2010 7:18 e m

   Det handlar kanske om hur mycket man ser liberalism som frihet med ansvar? Eller om man bara ser det som frihet..

 5. 8 augusti, 2010 9:36 f m

  Det låter ju illa; att vänstern förenklar, generaliserar och använder slitna exempel. Jag har inte riktigt tänkt på politik på det sättet tidigare. Är det verkligen så; att vänstern förenklar mer än högern? Och generaliserar mer? Tänker du på några särskilt trista och slitna exempel? Jag frågar inte, även om det kanske låter så – för att vara polemisk, utan för att jag verkligen är intresserad. Det var lite av ett nytt perspektiv på politik för mig.

  Men förutom att vänstern uttrycker sig fel (förenklar, generaliserar och så) – vad i själva politiken är det som är pest/kolera?

  • 10 augusti, 2010 11:24 f m

   Fredrik, knepigt detta eller hur? Jag tänker t.ex. på hur de använder begrepp som socialdemoktatiska värderingar, WTF? Vad är det? Hur man gör någon slags moralisk pankaka av allt. Eller hur ung vänster hela tiden tjatar om överklassen som om vi hade kvar tydligt uppdelade klasser, överklass, medelklass och arbetarklass utan att se hur gråzonerna mellan dess växer. Hur man klänger fast vid industrin trots att man kanske måste acceptera att den arbetarklass som tidigare var industrin nu jobbar på helt andra sätt och ställen. utprid, gråzon, mer komplicerat men i deras retorik ständigt lika förenklat…

   Vad gäller de rödgröna så är det framför allt tesen ”past behavior predicts future behavior” jag tänker på. De har vid makten prioriterat bort jämställdheten och ”kvinnofrågorna”. Socialdemokraternas relation till sitt kvinnoförbund skrämmer också skiten ur mig…

   • 12 augusti, 2010 7:09 e m

    Haha, ja det var ju rätt tuff kritik mot exempelvis tidigare partiledare för (v)? Men jag har själv ofta svårt att se skillnad mellan (v)s och (fi)s politik, vad gäller konkreta politiska frågor – i både program och exempelvis partisympatitester. Men jag förstår att det finns många fler dimensioner i politiken; som exempelvis identitet, framtoning och partihistoria. Intressant dock att du önskar en mittenregering – där (fi) skulle sitta med? Har du funderat på ministerposter för dig själv? Jag tänker främst själv att du kanske kunde vara socialminister? Med ansvar för sociala frågor, familjepolitik etc. Eller kanske, som en lite mer otippad grej; försvarsminister med ansvar för att reformera militären till något betydligt mer fredligt? Dock förutser jag här en möjlig konflikt inom mittenregeringen – där folkpartiledaren Björklund kan ha något mer traditionella värderingar i vissa frågor …

   • 14 augusti, 2010 2:45 e m

    Bara för att folk är duktiga på vissa grejer så betyder inte det att man måste se allt i ett rosa skimmer, bara man har de feministiska glasögonen på =)

    Jag tror skillnaderna i vår politik blir tydligare när man ser att vi kommer ifrån ett annat perspektiv. Och läser hela programmet 😉 Vilket är en bedrift i sig med våra mer än 500 fantastiska politiska förslag.

    Om jag skulle bli minister… hmm… båda alternativen du föreslår känns realistiska men jag är nog mer lockad av tanken på att få skaka om försvarspolitiken och sänka hela vapen skapar fred-mumbojumbon en gång för alla! Jag gillar ju utmaningar och stångas med Björklund känns lungt, hur ska han hålla i längden mot en Amazon-feminist i tiara?

   • 21 augusti, 2010 1:08 e m

    Apropå klass.
    Jag hittade en graf som antyder att det kanske fortfarande är relevant att prata om en överklass;
    http://veckansgraf.blogspot.com/2010/06/den-rikaste-procentens-andel-av.html

    Och ibland tycks ju även F! inkludera klass i sin intersektionalitet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: