Skip to content

Fi vill införa ett tredje kön

2 augusti, 2010

Under RFSL:s partiledardebatt på fredagen aviserade Gudrun Schyman att Feministiskt initiativ vill införa ett tredje juridiskt kön för personer vars könstillhörighet faller utanför kvinna eller man. Det ska öppna upp för att även intersexuella personer ska skyddas mot könsdiskriminering.

Uppemot var hundrade person föds med någon form av oklar könstillhörighet och en grupp av dessa betecknas med sjukdomstillståndet Intersexualism idag.

– Alla intersexuella har inte behov av kirurgisk eller medicinsk behandling och ska inte heller behöva bli betraktade som sjuka. Intersexuella måste själva få möjlighet att bestämma om de vill korrigera sitt kön till kvinna eller man, eller om de identifierar sig som just intersexuella. Intersexuella måste erkännas juridisk status för att möjliggöra att också de kan få sina mänskliga rättigheter respekterade, sade Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, under RFSL:s partiledardebatt på Pride.

– I andra länder som Nepal och Sydafrika som infört ett tredje juridiskt kön kan intersexuella idag hävda att de blivit könsdiskriminerade om de exempelvis tvingats genomgå genitala rekonstruktionsoperationer under sin uppväxt. Dessa operationer får livsavgörande konsekvenser och är djupt kränkande för den som ofrivilligt utsatts för det, menar Schyman.

– Det är dags för majoritetssamhället att ta steget att våga se bortom könsnormerna kvinna och man. Att införa ett tredje kön skulle kunna innebära ett stort steg för att erkänna transpersoner i stort, menar Schyman.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: