Skip to content

Stoppa stening och avrättning i Iran

25 juli, 2010

Det är vi som måste förändra världen, ingen kommer göra det åt oss. När vi slutar kämpa går framstegen vi kämpat för tillbaka. När vi glömmer eller tänker på något annat återupptas vidrigheter vi trodde vi stoppat.  

Vart vi än vänder oss i världen ser vi hur kvinnor drar det kortaste strået, den strukturen kallar vi könsmaktsordningen eller patriarkatet. Vart vi än vänder oss ser vi hur den verkar och motverkar framsteg. Den drar oss bakåt när vi vill framåt, den straffar oss när vi bryter mot dess regler.  

Religion i alla dess former används ofta som ursäkt för att fortsätta begränsa människor och tvinga dem att acceptera förtryck. Religion ska inte vara lag. Religiösa lagar måste fördömas starkt från alla länder som kallar sig demokratiska. Vi måste också se att de lagar vi har här i väst är präglade av kristen moral som också strävar efter att begränsa oss. Religionens inflytande över staten måste bort i hela världen.

Jag representerar en rörelse som varit framgångsrik här i Sverige och i många andra länder i väst, feminismen. Vi kämpade för rätten till skilsmässa, rösträtt och abort. Rätten att välja själv, rätten att säga nej och rätten till sin sexualitet. Många tar det nu för givet och glömmer bort att resten av världen inte har samma rättigheter och möjligheter. Att rättigheter inte kommer gratis.  

Det är vi som måste förändra världen, som måste fortsätta kämpa. Som måste se bortom gränser och avstånd för att uppnå frihet för alla. Vi måste höja rösten mot dessa orättvisor och kräva att de regeringar som representerar oss gör det samma. Kraftigt ska dessa lagar fördömas, tydligt ska kraven på upphörande av dessa straff vara. Konsekvenser ska finnas mot dem som inte lyssnar. Vi är bara så små som vi tror att vi är.  

Feministiskt initiativ kräver inte bara slut på stening och dödsstraff, vi kräver lag utan religion, liv utan förtryck, solidaritet utan gränser.

Stoppa dessa avrättningar, inte bara tillfälligt utan permanent. Frige dem som dömts och ändra lagarna.  

Linnéa Sjögren

Riksdagskandidat nr 12

Feministiskt initiativ

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. Lasse Andersson permalink
  25 juli, 2010 7:20 e m

  Solidaritet utan gränser låter bra, men ni är väl för vänsterns variant av ”solidaritet” dvs den som tvingas fram med våld och hot om våld där all frivillighet är eliminierad, som om någon skulle kunna vara solidariskt när denne är tvingad till handlingen?

 2. 25 juli, 2010 7:59 e m

  Vi är för en fullständig millitär nedrustning och tror inte fred kan skapas med vapen.

 3. Lasse Andersson permalink
  26 juli, 2010 8:14 f m

  Jag pratar om att använda det statliga våldsmonopolet mot medborgarna under devisen ”alla skall tvingas med”.

  Principen inses lite lättare när man inser varför stater har så svårt att hitta på en defintion mot terrorism som staten själv kan testas mot. De slutar alltid med en formulering som innebär ungefär ”våld och hot om våld för att tvinga på andra sin opolitiska agenda, fast inte när staten gör det”. Prova själv att definiera terrorism generellt, dvs utan att nämna undantag för staten, så kan vi se om det är en variant av terrorism att tvinga på andra sin politiska agenda inom vårt politiska system. För mig är det självklart då det är en oavbruten tradition där forna rövare åkte runt och terroriserade folk i ”sitt” område, där nuvarande härskare har samma oförmåga att lämna folk ifred.

  Det är alltså en tro att det går att tvinga folk till sådant som kräver frivillighet. Om en kvinna våldtas så är det inte solidariskt sex med förövaren, det är en framtvingad situation. Om politiker driver in pengar som fördelas ut så är det inte solidaritet eftersom solidaritet per definition är en frivillig handling i medkänsla.

 4. Lasse Andersson permalink
  26 juli, 2010 9:50 e m

  Jag vet inte om det är lättare att förstå att det inte finns någon ”stat” om man skall hårddra det.
  Det finns påhittade streck på kartan och personer med vapen. Sedan finns det en massa dårar som luras att tro att det där påhittade konceptet har någon slags egenvärde som sedan kan användas för att tvinga medmänniskorna på ett rättfärdigt sätt. En stat, en skog, en klass, ett parti…
  Det är koncept som kan underlätta konversationen och förståelsen för vad som avses, med det är de skilda föremålen, träden, människorna… det man kan ta på som är det som är verkligt. Det är vad som betyder något. När man ger koncepten egenvärde lämnar man verkligheten och ger sig ut i villfarelsens utmarker.

 5. Fredrik permalink
  26 juli, 2010 9:52 e m

  ”Frige dem som dömts och ändra lagarna.”

  Ändra lagarna kan man väl göra men frige fångarna?
  De kan ju ha begått ohyggliga brott som kvinna eller
  man, även män stenas ju, så är det rimligt?

  • 26 juli, 2010 10:23 e m

   Nu syftade jag självklart på dem som är dömda för äktenskapsbrott och liknande. Men jag är emot dödsstraff och stening och till detta bör ingen dömas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: