Skip to content

Turné som gav resultat och varför man ska rösta på Fi

20 juli, 2010

Hemma i Stockholm igen kan man börja se resultatet av mödan som lades ned i helgens Dalarna turné. Igår publicerades en artikel och mig i dalademokraten och Avesta tidningen. I Avesta tidningen var jag även på framsidan.

Att turnéra med Fi var något av det roligaste jag gjort. Almedalen är också kul men då träffar man mest andra politikern och folk från olika intresseorganisationern. Nu träffar man männiksor, väljare, alla ni som ska rösta! Och det är ju er man ska satsa på att träffa!

En sak som var tydlig när jag var ute var att brännandet av 100  000kr inte längre framkallar så mycket ilska, röken lägger sig och folk börjar fundera på frågan, vad 100 000kr symboliserar. 100 000kr är vad Sveriges alla män tjänar mer än  kvinnor  per minut. När man ber folk överväga att rösta på partier som tänker låta denna orättvisa kvarstå nästa mandatperiod så blir många tveksamma. Det låter ju ganska rimligt att rösta på det enda parti som har ett förslag på lösning, som inte tänker rationalisera bort jämställdheten. Helt plötsligt verkar det mycket rimligt att  rösta på Fi. Det tycker vi också att det är.

Varför finns Fi? Fi är ett direkt resultat av en frustration som växt och grott i åratal. I och utanför partierna har kvinnor (och några män) kämpat för att lyfta frågan om ojämställdheten och behandlats som en minoritetsgrupp, hänvisats till kvinnoförbund vars inflytande är begränsat och varje budget sett hur frågan om ökad jämställdhet fått stå tillbaka för ”riktiga” frågor och skylts på konjunkturen. Vi har fått höra att det är viktigt men… något annat är viktigare, mer akut, av högre prioritet. Självklart tröttnar man, naturligtvis tappar man tron på att jobba i partierna för att förändra dem inifrån. Tron på att grupper som växer sig  starka ska kunna påverka opinionen försvagas när resultat inte dyker upp. En dag får man nog av att bli nedtryckt i skosulorna, en dag tryter tålamodet. En dag bryter man sig loss och väljer en annan väg. Vi valde Fi för att vi såg att vi har mer att vinna på att kämpa tillsammans än att kämpa emot varandra på höger-vänster skalan. Därför består Fi av allt från liberaler till socialister, vi vet att vi har mer gemensamt än vi har mellan oss. När höger – vänster  perspektivet slåss om några procent i skatt och försöker utmåla det som en ideologisk skilland motsvarande den skillnad som finns mellan renodlad konservatism och socialism i sin politiska teori vet vi att skillnaderna  mellan mäns makt och kvinnors makt är större, mer angeläget och värt att enas om. Vi vet att vi kan vinna  tillsammans det vi förlorar i etablerade partier. Därför finns Fi, därför kämpar vi.

Nu är det bara en sak som saknas: din röst i valet 2010. Har du också tröttnat på att vänta på att kvinnor  och män ska vara lika mycket värda, på att frågor om jämställdhet behandlas som minoritetsfrågor trots att de rör halva befolkningen? Då ska du också rösta på Fi!

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. Lasse Andersson permalink
  20 juli, 2010 8:42 f m

  Synd att liberalernas påstådda närvaro inte syns i partiprogrammet.
  Svarar man på på valguider på nätet på ett liberalt vis, så är oftast Fi det parti som man sympatiserar minst med, tom mindre än vänsterpartiet med dess kamoflerade kommunister.

  • 20 juli, 2010 8:52 f m

   Fast det kan ju lika gärna hänga ihop med att liberalism förknippas med Fp och inte med sina ideologiska rötter…

 2. Lasse Andersson permalink
  20 juli, 2010 11:16 f m

  Jag pratar om liberalism och att svara på frågorna utifrån den ideologin.
  Det är trist att socialliberaler förvanskar liberalismen och påstår att släktskapet är av någon avgörande art. Folkpartiet är socialliberala och därmed borde kalla sig folkpartiet socialisterna de närmaste hundra åren för att balansera upp den falska marknadsföringen de sysslat med så länge.

 3. 20 juli, 2010 12:39 e m

  BRA skrivet, Linnéa!!
  Du har dessutom väldigt rätt!! 😀
  Keep going – men kom ihåg att ta hand om dig!! Vem ska annars glänsa ikapp med solen när ni sitter i riksdagen??

 4. Lasse Andersson permalink
  21 juli, 2010 8:02 e m

  Angående den påstådda tillströmningen från liberaler så är de uppenbart överkörda i så fall med tanke på vilket bifall som ges när Gudrun öppet önskar en rödgrön regering framför alliansen.
  Antingen bör ni värna om de liberaler ni faktiskt har mer er, eller så kan ni skippa det där snacket fullständigt. Det finns en rik liberal feministisk idétradition som ni skulle ha nytta av att damma av och förstå istället för att konsekvent köra på en antiliberal linje som nu.

 5. Jodu permalink
  23 juli, 2010 3:40 e m

  Linnéa kan du vara vänlig och förklara vad jag som hetrosexuell, privatanställd vit man med teknisk högskoleutbildning har att vinna på att rösta på F!?

  Det jag hittils har sett är att F! tycker att det är orättvist att jag som har omfattande studieskulder, ett stort ansvar för att det jag producerar fungerar som det ska och dessutom hela tiden hotas av att mitt arbete flyttas till Indien tjänar mer än en kvinnlig undersköterska som inte har några studieskulder, vet att hennes ansvar är slut när hon lämnar arbetsplatsen och vet att hennes arbete aldrig kommer flytta till Indien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: