Skip to content

Lite bilder från gårdagens torgmöte

15 juli, 2010
Annonser
11 kommentarer leave one →
 1. Lasse Andersson permalink
  15 juli, 2010 11:47 f m

  Statligt påtvingade arbetstider låter ogenomtänkt.
  Skulle de vara med bibehållen lön/månad eller med sänkt lön (fast bibehållen timpenning)?

 2. 15 juli, 2010 1:38 e m

  8 timmars arbetsdag uppnåddes med samma typ av statlig inblandning.
  Med bibehållen lön.

 3. Lasse Andersson permalink
  15 juli, 2010 3:58 e m

  Det innebär väl sissodär en löneförhöjning på en tredjedel mer per timma?
  Med tanke på att lönen är en betydande del av priset på arbetskraften så får detta rejäla negativa effekter om man ogillar arbetslöshet. Priset på en vara/tjänst är alltid i relation till utbud och efterfrågan. Om priset ökar utan att efterfrågan ökat så innebär det att efterfrågan minskar. Det innebär att förslaget på kort sikt leder till uppsägningar av de som inte är lönsamma för företaget till det högre priset. Detta leder på aningen längre sikt att företagen går sämre. När detta snart har slagit igenom fullt ut så har företagen dessutom tappat i konkurrenskraft mot omvärlden så att vi får se dem utkonkurrerade med konkurser och vidare arbetslöshet som följd.

  På det stora hela så är förslaget ett effektivt sätt att skapa arbetslöshet och fattigdom i Sverige samt en raserad välfärd eftesom skatteintäckterna rasar med färre i jobb och förre lönsamma företag.

  Visa gärna hur jag har fel, men om det är så bra med kortare dagar och bibehållen lön, varför nöja sig med en så liten förbättring, varför inte tio minutersdagar, då skulle det väl bli ännu bättre?

 4. 15 juli, 2010 4:14 e m

  Lasse: jag förstår att det kan vara knepigt att greppa men jag tror du drar på lite för stora växlar. 10 minutersdagar är nog inte möjligt men 6 timmars arbetsdag är det.

  http://arbetstidsforkort.ning.com/page/135-personer-fyllde-lokalen

  http://etc.se/artikel/13231/samhaellets-ekonomi-klarar-6-timmars-arbetsdag

  http://etc.se/artikel/13231/samhaellets-ekonomi-klarar-6-timmars-arbetsdag

 5. Lasse Andersson permalink
  15 juli, 2010 6:26 e m

  Bemöts mina argument någonstans i det långa klippet?

  I artikeln så ingoreras de totalt och följdaktligen dras den uppenbart felaktiga slutsatsen att det skulle skapas arbetstillfällen.

 6. Lasse Andersson permalink
  16 juli, 2010 3:09 e m

  Kan du inte visa på svagheter i min argumentation?
  Du kan kanske dra paralleller med hur det skulle bli på bostadsmarknaden om alla fick en ökning av boendekostnaderna på säg ungefär 25%. Kanske kan du argumentera för hur en lika stor ökning av bränslepriset inte skulle påverka bilåkandet eller transportnäringen nämnvärt. Personligen finner jag det uppenbart att det skulle bli en avsevärd skillnad med en sådan kostnadsökning för företagen.

  I praktiken skulle det nog innebära att räntan sattes ännu lägre för att kompensera för konjunkturnedgången, med effekten att det skulle bli en rejäl inflation och därmed en reallönesänkning som skulle bli större än den sänkning som en nedskärande i arbetstid med bibehållen timpenning skulle inneburit. För de som saknar grundläggande ekonomisk insikt skulle det förstås se ut som att exprimentet fungerade men att de onda kapitalisterna har höjt priserna så att arbetarna sugs ut ännu mer…

  Sen har vi förstås en (egentligen flera, men jag hoppar över hur det låga ränteläget skapar destruktiva konjunkturcykler) annan effekt av den låga räntan som ofta försummas. Den låga räntan gör att det skapas mer nya pengar. Dessa nya pengar kommer ut på marknaden och bjuder upp priserna på olika varor/tjänster. Det är aldrig de svagaste som får tag på dessa pengar först och som får chansen att handla till det billigare priset. Därför gör själva pareringen i ekonomin med den låga räntan att pengar fördelas från de svagaste i ekonomi till de som har det bäst. Eftersom kvinnorna ofta har lägre lön så kommer de att drabbas värst, vilket är lite ironiskt i sammanhanget.

 7. 16 juli, 2010 8:40 e m

  Allt detta oroade man sig för även när man övergick till 8h arbetsdag och jorden fortsätter snurra. Önskar jag hade tid att gå in i en längre argumentation just nu men hinner tyvärr inte. Fortsätt gärna att fråga och fundera så ska jag återkomma med bättre svar när jag har lite mer tid!

 8. Lasse Andersson permalink
  16 juli, 2010 10:01 e m

  Jag har nog inte så mycket mer att tillägga. Jag vill gärna ha ett svar utifrån marknadskrafterna utbud/efterfrågan/pris på det jag lagt fram. Därtill är det två saker förstås. Den första i varför det är bra att välja en viss nivå så som 6h när samma princip inte borde förhindra en allt större förbättring ju mer arbetstiden förkortades. Hur ser då den bakomliggande principen ut? Om det är bra för samhället att korta arbetstiden med bibehållen lön så skall man väl inte stanna vid bara 6h, det är väl bara att förkorta tills arbetstiden går mot noll? Jag tolkar det helt enkelt som ogenomtänkt ur ekonomisk synvinkel så länge det inte framgår tydligare hur samhällsnyttan maximeras vid 6h arbetsdag.

  Den andra och viktigare punkten är frihetsperspektivet. Varför skall staten använda sitt våldsmonopol till att lägga sig i frivilliga överenskommelser mellan köpare och säljare på en marknad, här arbetsmarknaden? Staten kan ju inte tillföra något nytt utan bara begränsa avtalsutrymmet mellan parterna. Därmed kommer avtalen i bästa fall bli lika bra som de skulle varit utan inblandning, medan de nästan alltid gör att bägge perterna får ett sämre avtal än vad de kunde ha nått munder mer frivilliga former. Staten är en våldsapparat. Våld löser inga problem, våld skapar problem. Därför är de enda någorlunda försvarbara uppgifterna för staten att försvara liv och egendom mot våld, hot och bedrägeri. Ändamålen helgar inte medlen. Inte ens när det gäller statligt våld som förstör arbetsmarknaden.

 9. Linda Andersson permalink
  17 juli, 2010 3:40 f m

  Lasse: Dina argument bemöts ju i det långa klippet. Titta igen om du missade det.

 10. Lasse Andersson permalink
  18 juli, 2010 10:30 f m

  Linda, det än nära två timmar långt, kan du ge en ungefärlig tidsangivelse för var i klippet det sker? =)

 11. Lasse Andersson permalink
  21 juli, 2010 8:32 e m

  Nu har jag kämpat mig igenom långfilmen. Nej, argumenten bemöts inte. Det finns påståenden om att utländska försök gett hyfsade resultat som omkullkastar alla ”det går åt helsike för företagen”-argument. Det var inte övertygande, främst eftersom det inte framkom någon som helst förklaring till varför det isf fungerade så bra och vad som ledde till detta. Det kan varit andra faktorer som spelade in vilka kompenserade för det som jag lyfte fram. I min värld är detta det enda svaret så länge jag inte får en trovärdig förklaring till varför marknadskrafterna inte skulle gälla här. Viss kan man argumentera i viss mån att efterfrågan i samband med en eventuell livsstilsförändring skulle förändras, men hur skulle den framtvingas ur ekonomiskt perspektiv med bibehållen lön? Om vi producerar mindre i Sverige och behåller lönen så finns det exportartiklar att köpa för pengarna vilket håller konsumtionen på samma nivå tills ”lågkonjunktur->låg ränta->inflation-> sänkta reallöner”-fällan har slagit igen enilgt ovan. De som i slutet hävdade att lönekostnaderna inte skulle öka för de företag vars struktur kräver antalet timmar (och där det som sagt inte kan kompenseras för eventuell effektivisering under den kortare arbetstiden), de räknade uppebarligen på sänkt lön, precis som de som pratade om förändringar i livsstil mot lägre konsumtion. Det naturliga med samma ekonomi är att ha samma budget, förutom att mer fritid skulle locka till att öka utgifterna för det man gör på fritiden när man har mer tid på sig att göra av med pengarna.

  Så ni har två grupper, de som vill sänka lönen och ni som vill ha den kvar. Ni som vill ha den kvar kan inte luta sig mot sänkarnas argument eftersom de inte är giltiga i ert fall.

  Det som däremot slog mig med skrämmande kraft i filmen var hur ivriga ni är att tvinga er på andra med er ”sociala ingenjörskonst” och styra andra med våld och hot om våld. Toyota lyftes fram som exempel hur någon gjort något bra frivilligt. Gissa vad, de kanske gjorde det eftersom det var lönsamt för dem medan andra inte gjort det eftersom de inte får kalkylen att gå ihop trots att de tittat på andras ekonomiska framgångar vid liknande åtgärder. Ni pratar om olika mycket olika företag i mycket olika brancher som om samma sak automatiskt skulle gälla för alla. Detta trots att lika stora företag i samma branch som ligger vägg i vägg kan gå mycket olika där det ena företaget blomstrar medan det andra balanserar på ruinens brant. Ni gör så grova generaliserande antaganden att det blir bisarrt att titta på.

  Så, detta skall ni nu alltså tvinga på medmänniskorna? Varför skall inte de individer som vill välja att gå ner på deltid förhandla sig till att göra det och de som hellre ser en bibehållen lön och arbetstid få göra det. Varför är den mänskliga ingenjörskonsten så viktig att ni vill köra över individerna och se dem som kuggar i ert maskineri, helt avhumanifierade, som skall styras in i er modell med samma ovillkorlighet som den riktiga ingenjören kontruerar sin maskin? Om du håller med om att människor skall få välja själva så blir ert förslag bara en påtvingad löneförhöjning som sätter frivilliga avtal ur spen. Om ni inte vill att människor skall få välja själva så är det bara rent tyranniskt översitteri.

  Vi får alla lära oss som små att våld inte löser några problem. Ändå sitter ni och försöker använda det statliga våldsmonopolet till att lösa problem. Det är ett problem, eftersom att våld inte löser några problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: