Skip to content

Kan en kvinna representera en man?

23 juni, 2010

Är fem myror fler än 4 elefanter? Svaret på båda frågorna borde vara ja men i dagens  DN läser jag följande citat från Christer Isaksson – författare till boken ”i väntan på Mona Sahlin” på frågan om Sverige är redo för en kvinnlig stadsminister:

Jag skulle inte rakt av säga ja. Jag tror att svenska folket är ganska konservativt och fast i kulturella strukturer; politiken i Sverige har styrts så länge av män att en övergång försvåras. När svenska folket tänker en politiker så tänker de en man. Fredrik Reinfeldt stämmer väldigt bra in i den bilden: en man i blå eller grå kostym. Man funderar inte över om han representerar hela folket. Mona Sahlin företräder de kvinnliga väljarna naturligt, men hon måste också kunna representera männen.

 

Nu kommer vi till den filosofiska knäckfrågan: är det Mona som måste kunna representera männen eller männen som måste acceptera att de inte är den naturliga måttstocken för allt här i världen och att de kan representeras av en kvinna likväl som en man eftersom de båda är individer som valts till en roll. Alltså vem ska ändra sig? Mona eller männen (och kvinnorna).

Sedan är det visserligen så att undersökningar visar att inte bara män väljer andra män utan också kvinnor väljer män. Detta har visat sig t.ex i rekryteringar. Detta för att vi är socialiserade till att förknippa män med kompetens, handlingskraft och andra ”positiva” ledaregenskaper. Släng på en kostym på detta och du har ett perfekt fördomsfotografi av makten. Jag tänker närmast på en robot, eller agenten Smith i Matrix. En robot som endast kan elimineras genom att eliminera systemet, som när du gör dig av med den uppstår i någon annan. En patriarkal mardröm helt enkelt…

Oavsett om männen i Sverige är redo att se sig själva genom en kvinna eller ej så är det hög tid för en kvinnlig stadsminister. Mycket saker i livet händer först, sedan vänjer vid oss vid tanken. Ibland kanske vi behöver lite ickenormativ-chockterapi för att komma ur gamla banor och vanor.

Sen om vi är redo för Mona Sahlin som stadsminister återstår att se. Men vi behöver bli omskakade på könsmaktsfronten. Ta på genusglasögonen, titta på en bild av Mona och kisa lite, ser du en bit av dig i henne? 

PS. Kul att se en bild på Gudrun i Feminister har bättre sex tröja!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: