Skip to content

är det sann kärlek eller en riktig fantasi?

18 juni, 2010

Inför morgondagens vigsel är staden och handeln fylld av bilder, bilder på en man och en kvinna. Han är maskulin och kontrollerad, hon är feminin och lite självlysande. Bilderna försöker leva upp till myten om sann kärlek i heteronormens anda. Hon är prinsessa och han är en man av folket. Romantiska föreställningar fast omvända.

 Bilderna får mig att tänka på harleqin och flickböcker. Kärleken som segrar. Myten om den rätte, den enda, sanna kärleken. Men finns det verkligen en verklighet som kan leva upp till drömmen? Jag tänker på Platon och verkligheten som aldrig kan mäta sig med idéerna, allt blir dåliga imitationer. Finns det ens en sådan kärlek? Kan kärlek värderas, dömas eller jämföras? Vad är kärlek?

Jag tror att våra föreställningar om kärlek står ivägen för att uppleva den. Heteronormens bilder av den rätta kärleken, tvåsamheten, föralltidvarandet och själsfrändandet kan få vem som helst att känna sig bristfälliga i sina egna relation. Kanske ratar vi kärlek för att den inte lever upp till kraven, trots att den är vacker och verklig. Kärlek måste inte vara evig, tvåsam eller själsfändande. Kärlek måste bara vara respekt och omtanke, logiken är onödig, känslan är allt. Måste den beskrivas, måste den definerias?

Jag har en fin regnbågspin med texten all kärlek är bra kärlek. Den har jag ibland på mig när jag vill påminna världen om att de inte kan fördömma kärleken bara för att den inte uppfyller normen. Min kärlek är lika vacker som din. Lika seriös, lika äkta. Men jag delar inte deras/ dina normer. Jag tycker inte att det måste vara si eller så. Det måste inte vara för alltid även om det kanske kan göra det. Det behöver inte betyda att jag vill smälta tillsammans med någon annan. Det är vad vi känner för varandra som spelar roll, det är vad ni känner för varandra som spelar roll. Och respekten. Utan respekt är det något annat, begär kanske, ägandebehov kanske men inte kärlek.

Poesi försöker beskriva den, filmer försöker porträttera den, musiker försöker spela den men det enda sättet att förstå kärleken är genom att känna den. Den kräver inga prinsar, inga prinsessor och inga skattemiljoner. Det enda som krävs är känslor och respekt.

Så Grattis till Victoria och Daniel som upplever kärlek i enlighet med paketlösningen men sälj inte den till andra, låt oss alla få hitta kärlek på våra vilkor, långt borta från harleqinromaner, flickdrömmar, fluff och normer. Och långt, långt borta från sagor som slutar innan livet egentligen ha börjat med ett ”så levde de lyckliga i alla sina dagar”.

Det är skönt att bröllopet får folk att ifrågasätta monarkin men kanske också dags att ifrågasätta heteronormen. Bryt med normen och inför republik.

Fråga dig själv:

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. 18 juni, 2010 6:13 e m

  Har läst din blogg och tror att den är alltför färgad av din egen livssituation. Jag som hetero kan inte riktigt sätta mej in i den så kanske är inte mina funderingar och tankar dem du eftersöker.
  Gör dock ett försök i allafall att besvara dina frågor.
  1. Kläder är alltid intressant för dem som är intresserade av mode. Så för dem spelar klart kläderna en stor roll men kan för den skull knappast klassas som verklig nyhet.
  2. Vad vi gemene man i Sverige vill vara kända för och vad vi blir kända för är inte alltid detsamma. Vi styr inte riktigt detta själva. Monarkin är mycket uppskattad utomlands och hör samman med bilden av vårt land sedan många hundra år. Vi är även kända för andra saker utomlands genom kultur, sport och näringslivet. Finns inget som säger att vi inte kan vara kända för flera saker paralellt.
  3. Självklart att regeringen skall fira bröllopet eftersom vi har Monarki.
  4. Om Kungen skall överlämna sin dotter eller ej borde vara familjens ensak. Önskar Kronprinsessan detta så borde ingen hindra detta.
  5. Klasser finns i alla sorters samhällen och det finns inget sätt att undvika. Är osäker på vad du menar med frågan? Kan du formulera om den?
  6. Är inte i Stockholm så den frågan faller bort.

 2. svalin permalink
  19 juni, 2010 9:21 f m

  http://lilithsvalin.wordpress.com/2010/06/19/det-kungliga-brollopet-%e2%80%93-masspsykos-och-en-boostad-patriarkal-heteronorm/

  1. Kläderna spelar roll om man är modeintresserad, men inte annars. Det är just om man har intresse av det som det också blir en viktig nyhet, dock är det inte mode en viktig nyhet i ett större perspektiv tycker jag personligen. Media kunde väl hellre rapportera hur det går i Kirgizistan eller något annat viktigt, men eftersom det inte är varje dag det sker ett kungligt bröllop och där av bevakar man det så intensivt.
  2. Frågan hur kända vi är för vårt kungahus? I Tyskland är vi det säkerligen, men i andra delar av världen tror jag folk kopplar ihop Sverige mer med IKEA och Abba för de är ju mycket mer kända än kungahuset är internationellt.
  3. Regeringen firar bröllopet för att dt hör ihop med reglerna och traditionerna för monarkin, men att det är bra finns det ju delade meningar om.
  4. Kungen bör inte lämna över Viktoria till Daniel för det har en tydlig patriarkal symbolik där en omyndig kvinna lämnas från man till man. Vi bor i ett modernt samhälle där kvinnor är myndiga och därför bör brudöverlämning inte förekomma.
  5. Visst finns det ett klassperspektiv på det hela som handlar om en upphöjd societet som är lite mer värda än vi andra. Ett annat klassperspektiv kan ju vara att vi vanligt folk måste betala för deras lyx och slöseri.
  6. jag har ingen aning om det kommer bli en flopp eller inte eftersom jag dels inte bor i Sthlm eller riktigt vet vad Love Stockholm handlar om.

Trackbacks

 1. Det kungliga bröllopet – masspsykos och en boostad patriarkal heteronorm « Intersektionell Solidaritet, frihetlig socialism och feminism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: